Staande lamp hout en zwart woonkamer

Advies verlichting

Zo maak jij je woning licht en geef je sfeer!

Bekijk alle verlichting

Licht in je woning geeft sfeer. Maar licht is niet enkel bedoeld om sfeer te geven. Licht is ook nodig om bijvoorbeeld te kunnen lezen, tijdens het eten of wanneer je thuis aan het werk moet. Er zijn verschillende soorten licht te onderscheiden. Afhankelijk van de ruimte waarvoor je verlichting nodig hebt kun je de juiste lampen uitzoeken. 

Verlichting per ruimte in je huis | Verschillende soorten licht | Wat is het verschil tussen Watt en Lumen

Welke verlichting gebruik ik in welke ruimte in huis?

Elke ruimte in je woning heeft andere verlichting nodig, omdat ze verschillende functies hebben. Zo moeten een werkkamer en keuken goed werklicht hebben, maar de woonkamer meer gezellige sfeerverlichting. Afhankelijk van de ruimte en de functie kun je de juiste verlichting kiezen.

Verlichting woonkamer

De woonkamer is vaak de kamer waar het meest geleefd wordt in huis. Hier ben je op verschillende momenten van de dag aanwezig. Daarnaast vervult de woonkamer veelal ook meerdere functies. Er wordt tv gekeken, gelezen en soms gegeten wanneer de woonkamer ook als eetkamer dient. Qua keuze voor verlichting dien je hier dan ook rekening mee te houden. Zo is het handig om te gaan voor een mix van verlichting, welke je los van elkaar kunt aan of uit doen. 

Kies voor hanglampen boven de eetkamertafel en voor een mooie vloerlamp bij de zithoek. Een hanglamp boven de eetkamertafel geeft goed licht op de maaltijd, maar ook wanneer je een keer een gezellig bordspel wilt doen. Een vloerlamp naast de zithoek is handig wanneer je hier een boek wilt lezen. Je hoeft dan niet alle lampen aan te doen. Daarnaast is het fijn wanneer je zelf de sterkte van het licht kunt bepalen. Kies daarom voor dimbare lampen waar mogelijk. Zo blijf je flexibel!

Bekijk hier alle staande lampen

Verlichting slaapkamer

Afhankelijk van de grootte van je slaapkamer, kies je hiervoor de verlichting. Veelal wordt er gekozen voor een plafondlamp of hanglamp in combinatie met lichtjes op de nachtkastjes. Heb je ook een grote kast in de slaapkamer staan, dan kun je ook kiezen voor extra kastverlichting met bijvoorbeeld inbouwspotjes of speciale meubelverlichting. Is dit niet mogelijk? Kies dan voor een combinatie van spots als plafondlamp. Deze kun je dan én op de kast richten én op je bed.

Verlichting slaapkamer nachtkastje en boven bed

In een kinderslaapkamer speelt kleur en vorm een grotere rol. Maar ook hier is het fijn om goed licht te hebben. Zo kunnen de kinderen ook fijn in hun eigen kamer spelen. En vergeet niet het nachtlampje op het nachtkastje.

Verlichting studeerkamer

In een studeerkamer, of werkkamer, is licht erg belangrijk. Je wilt goed zicht hebben op je werk en weinig last hebben van reflectie en schaduwen. Kies daarom voor diffuus licht voor in de studeerkamer. Bijvoorbeeld een plafonnière met felle led verlichting. Daarnaast kun je ook kiezen voor direct licht met behulp van een TL buis boven het bureau of voor een mooie bureaulamp.

Verlichting badkamer

In de badkamer is het voornamelijk belangrijk dat je kiest voor verlichting wat goed samen gaat in een vochtige ruimte. Veel gebruikt in de badkamer is het welbekende bolletje met daarin in een gloeilamp. Modernere alternatieven zijn een strakke plafonnière of inbouwspotjes. Let bij het plaatsen van de verlichting erop dat je bijvoorbeeld niet vanuit het bad recht in een lamp kijkt. 

  • Verlichting badkamer bij spiegel en boven bad
  • Verlichting badkamer spotjes

Kies voor helder witte lampen als verlichting. Dit type lamp geeft het licht wat het meeste lijkt op daglicht. Zo kun je goed zien hoe je voor de dag komt met je haar, make-up en kleding! Daarnaast kun je kiezen voor extra verlichting bij de spiegel. Handig voor de mannen bij het scheren of voor de vrouwen bij het make-upen. Het advies is om voor dit type verlichting te kiezen voor een lichtsterkte tussen de 300 en 500 lumen. Je kunt natuurlijk ook een spiegel met inbouw verlichting kopen voor in de badkamer. 

Verlichting keuken

Ook de keuken is een belangrijke ruimte in het huis welke op veel momenten van de dag gebruikt wordt. 's Ochtends om te ontbijten, 's middags de lunch en 's avonds om het avond eten klaar te maken. In de keuken is daarom goed werklicht noodzakelijk. Eet je ook in de keuken, dan is sfeerlicht ook fijn. Je wilt namelijk niet elke avond in de schijnwerpers eten. 

Verlichting keuken en eetkamer

Let op dat verlichting in de keuken sneller vies zal worden dan verlichting in de andere ruimtes van je huis. Dit komt voornamelijk door het koken. Kies voor lampen die afgesloten zijn, dit voorkomt veel schoonmaakwerk. 

Bekijk hier alle hanglampen

Verschillende soorten licht

Er zijn drie verschillende soorten licht, welke je idealiter allemaal in je woning laat terugkomen. Enkel een combinatie van deze drie soorten licht zorgt voor een een juiste lichtbalans in huis. Deze drie soorten licht worden alsvolgt gedefinieerd:

  • Indirect licht
  • Direct licht
  • Diffuus licht

Indirect licht

Indirect licht is licht wat weerkaatst wordt en zo een ruimte verlicht. Dit kan de weerkaatsing van zonlicht zijn op de muren en het plafond, maar het kan ook de weerkaatsing van verlichting zijn. Lichte kleuren op de muren en het plafond zorgen voor meer weerkaatsing, waardoor je woning direct lichter wordt en ruimer lijkt. Daarnaast zorgt indirect licht voor een natuurlijke sfeer. 

Direct licht

Direct licht is licht wat rechtstreeks op een object of meubelstuk schijnt. Een voorbeeld van verlichting met direct licht zijn spotjes en specifieke meubelverlichting welke je wel eens terug ziet boven een spiegel in de badkamer of boven kasten in een slaapkamer. Om het licht iets minder direct te laten schijnen, kun je kiezen voor lampen met een bredere stralingshoek. zo wordt net even iets meer verlicht.

Direct licht kan heel fel zijn, denk aan de bureaulamp of de lamp boven de spiegel. Om dit licht sfeervoller te maken wordt deze lichtsoort veel afgewisseld met indirect licht. Daarnaast kun je kiezen voor verlichting welke dimbaar is. Zo kun je zelf de felheid van je verlichting bepalen.

Diffuus licht

Diffuus licht is licht wat egaal verspreid wordt. Dit type verlichting wordt veel gebruikt in badkamers en toiletten, maar ook in kantoorruimtes. Een voorbeeld van verlichting me diffuus licht is TL-verlichting. Dit type verlichting wordt veel gebruikt op werkplekken, omdat het veel licht geeft en weinig schadus en reflectie. Een ideale werkverlichting dus. 

Wanneer je diffuus licht in je woning gebruikt kun je dit het beste afwisselen met direct- en indirect licht voor het krijgen van meer sfeer. 

Bekijk hier alle verlichting

Wat is het verschil tussen Watt en Lumen?

Het aantal Watt op een lamp geeft aan hoeveel energie de lamp verbruikt. Het aantal Watt zegt dus niets over de hoeveelheid licht die een lamp geeft. De hoeveelheid licht die een lamp geeft wordt uitgedrukt in Lumen. Zo geeft een gloeilamp van 15 Watt zo'n 100 Lumen licht, maar een LED lamp van 15 Watt geeft zo'n 150 Lumen licht. Waar het vroeger dus eenvoudig was om zo even een nieuwe lamp te kopen van bijvoorbeeld 40 Watt, is dat tegenwoordig wat lastiger geworden. Een LED lamp van 40 Watt geeft namelijk veel meer licht dan de 'oude' gloeilamp.

Hangende lampen met warm licht

Grofweg kun je stellen dat bij een 'oude' gloeilamp geldt: 1 Watt = 10 Lumen. Bij de nieuwe LED lampen geldt: 1 Watt = 50 Lumen. 

Aantal Watt

Gemiddeld aantal Lumen gloeilamp

Gemiddeld aantal Lumen LED lamp

5

50

250

8

80

450

12

120

600

15

150

750

25

250

1250

40

400

2000

60

600

3000

100

1000

5000

150

1500

7500

Kortom, met de nieuwe LED lampen heb je nu minder energie nodig dan vroeger! Ze zijn misschien iets kostbaarder dan de 'oude' gloeilamp, maar ze gaan gemiddeld wel zo'n 15 tot 20 jaar mee. Een ander groot voordeel van LED verlichting is dat de lamp zelf niet heel warm wordt. Een stuk veiliger voor kinderen.

Hoeveel Lumen heb je nodig voor welke activiteit?

Afhankelijk van de ruimte van je huis en de actitviteit die je wenst te doen, heb je de volgende licht hoeveelheid nodig:

  • Boek lezen: 600 Lumen
  • Eetkamer: 500 - 800 Lumen
  • Badkamer spiegel: 250 Lumen
  • Werklicht keuken: 750 Lumen

Jouw nieuwe verlichting uitzoeken

Aan de hand van bovenstaand advies kun je bepalen wat voor verlichting je nodig hebt voor welke ruimte in je huis. Op basis van de activiteiten die je gaat doen, kun je de gewenste lichthoeveelheid bepalen in Lumen. Heb je nog aanvullende vragen? Vraag dan gerust een van de productspecialisten van El Vidas via de chatfunctie. 

Bekijk hier alle verlichting