8K UHD televisies, de innovatie van 2019

8K Ultra HD televisies

De nieuwste kijksensatie van 2019

Bekijk alle 8K UHD televisies

In oktober 2018 zijn de eerste 8K televisies geïntroduceerd. De 8K tv is de opvolger van de 4K en langzamerhand zullen er steeds meer modellen verschijnen met 8K Ultra HD. Naar verwachting zal LG, maar ook Samsung diverse nieuwe 8K modellen lanceren begin 2019.

Wat is 8K Ultra HD?

Een 8K UHD tv heeft vier keer zoveel pixels als een 4K televisie. Dat betekent dus dat de beeldkwaliteit van de 8K televisie nog beter, scherper en mooier is dan die van de 4K tv. Een 8K UHD televisie heeft 7680 x 4320 pixels, wat meer dan 33 miljoen pixels betekent. Een 4K UHD televisie heeft ‘maar’ 3840 x 2160 pixels, zo’n 8 miljoen.

De eerste 8K tv’s zijn dus sinds oktober 2018 te koop, echter is er nog geen 8K content beschikbaar. In 2019 worden er meer 8K modellen gelanceerd door o.a. LG en Samsung en de verwachting is dat er ook snel 8K content beschikbaar gaat komen.

Wanneer een 8K televisie kopen?

Dit is een lastige vraag. Er is nog geen 8K content beschikbaar, dus is dit dan al wel het moment om een 8K tv te kopen of kun je beter wachten? Een 8K tv biedt echter al wel heel veel voordelen qua kijkplezier én kwaliteit. Wil jij dus het beste van het beste qua kijkscherpte? Dan moet de 8K televisie zeker in jouw woonkamer staan. Hieronder lees je meer over de voordelen van de 8K UHD televisies.

De 8K televisies zijn voorzien van een geavanceerde techniek die ervoor zorgt dat ook content van een lagere kwaliteit extra scherp getoond wordt. Samsung werkt bijvoorbeeld met kunstmatige intelligentie die op die manier extra pixels aan het scherm toevoegt. Zo wordt ook een film van mindere kwaliteit extra gedetailleerd getoond.

Voordelen 8K UHD tv

Ondanks dat er nog geen 8K content beschikbaar is, heeft een 8K tv wel zeker voordelen. Sowieso loop je natuurlijk qua techniek en functionaliteiten voorop wanneer je deze beeldbuis in huis haalt. Maar daarnaast is de 8K televisie ook een lust voor het oog. Dit zijn de voordelen:

  • Nog scherpere en helderdere beelden
  • Minder last van hoofdpijn en de ogen bij grote schermen
  • Superieur geluid

✔ Nog scherpere en heldere beelden

Dankzij de hogere resolutie worden beelden nog helderder getoond. Dat betekent dus dat details nog scherper zijn. De 8K UHD televisie heeft 7680 x 4320 pixels. Dat zijn in totaal meer dan 33 miljoen pixels. Vooral kleine details in films, games, sportwedstrijden of series zul je hierdoor nog scherper zien. Bijvoorbeeld gras in een voetbalwedstrijd, of zandkorrels in een woestijn. Hoe groter je de 8K televisie koopt, hoe meer voordeel je hiervan hebt.

✔ Minder last van hoofdpijn en de ogen

Doordat de 8K UHD tv gebruik maakt van nog meer pixels, betekent dit dat het oog meer rust krijgt bij het televisie kijken. Het beeld is zo scherp en helder, dat het oog minder hoeft bij te stellen. Waar je bij een andere tv last van de ogen krijgt als je te dicht op de televisie zit, is dit bij een 8K veel minder van toepassing door de uitmuntende beeldscherpte. Dit betekent dus dat een 8K tv ook ideaal is voor een kleinere woonkamer, waar de ideale kijkafstand misschien iets kleiner is dan gewenst.

✔ Superieur geluid

Het geluid van de nieuwste 8K UHD televisies, laat je nog meer opgaan in de voetbalwedstrijd, film of game die jij aan het doen bent. Samsung heeft de kwaliteit van het geluid van haar 8K QLED televisies zo geoptimaliseerd dat je een nog betere én realistischere ervaring hebt bij het televisie kijken. Wordt er bijvoorbeeld gescoord in een voetbalwedstrijd? Dan zal het geluid van de televisie automatisch harder gaan, zodat jij ervaart alsof je tussen het juichende publiek op de tribune zit.

Bekijk hier alle 8K televisies

Wanneer komt er 8K content beschikbaar?

Momenteel is er op slechts een paar demo video’s na, nog geen 8K content beschikbaar. Wel zijn er al films opgenomen in 8K kwaliteit, echter kunnen de huidige Blu-ray spelers deze grote hoeveelheid data nog niet aan. Het wachten is dus op een update van de Blu-ray spelers.

Televisie zenders zenden momenteel zelfs nog niet uit in 4K, omdat een hoge resolutie veel extra bandbreedte kost. De verwachting is dus dat het nog wel even kan duren voordat we echt 8K content op onze televisie kunnen kijken.

De verwachting is dat (online) videodiensten), zoals Netflix, als eerste 8K beelden gaan aanbieden. Wanneer dit gebeurt is nog niet bekend, maar Netflix zal vast niet lang wachten met deze update.

8K UHD tv kopen

Wil jij het nieuwste van het nieuwste en dé ultieme kijkervaring in huis halen? Op dit moment heeft enkel Samsung de 8K televisie in haar assortiment. Dit zijn 8K QLED televisies. Naar verwachting zal LG begin 2019 de allereerste 8K OLED televisie introduceren.

Samsung 8K tv

Samsung is de eerste speler op de markt die de 8K televisie introduceert. De 8K UHD televisies van Samsung zijn allen QLED televisies. Deze 8K QLED televisies zijn voorzien van Ambient Mode, One Remote Control en een krachtige Quantum 8K Processor. Daarnaast heeft Samsung speciale software die ervoor zorgt dat ook lage kwaliteit content extra scherp getoond wordt, doordat er extra pixels gecreëerd worden. De Samsung 8K QLED tv's zijn verkrijgbaar in 3 verschillende afmetingen: 65 inch, 75 inch en 85 inch.

QE65Q900R | QE75Q900R | QE85Q900R

 

LG 8K tv

LG zal in 2019 haar eerste 8K OLED televisie introduceren. Dit is een primeur, omdat dit de eerste 8K OLED tv zal zijn. Het gaat om een 88 inch televisie in de Z9-serie van LG. Deze tv, de OLED88Z9PLA, is voorzien van de nieuwe LG α9 Gen-2 processor waarbij kleuren aangepast worden naar het licht van de omgeving.

Daarnaast zal LG ook een 8K LED televisie gaan introduceren naar verwachting. Dit zal een 75 inch model zijn, die net als het OLED model, beschikt over de Alpha processor. De nieuwe 8K LED tv van LG zal het SM99 model zijn. Een unieke nieuwe feature aan beide LG 8K televisies is de aanwezigheid van de HDMI 2.1 poorten. Zodra hier meer over bekend is, zullen wij dit natuurlijk vermelden. 

Bekijk hier alle 8K televisies