OLED tv

Advies OLED tv

Het centrale punt van je zithoek

Bekijk alle OLED tv's

Wil jij weten wat een OLED tv is en welke voordelen dit type tv biedt? Lees dan hieronder verder. Wij geven je advies, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw nieuwe televisie. 

Wat is OLED | Voordelen van een OLED tv | OLED vs LED | Merken OLED tv's

Wat is OLED?

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode, wat dus wordt afgekort naar simpelweg: OLED. Het beeld wordt opgebouwd uit pixels, welke weer zijn opgebouwd uit 4 kleurenpixels in de kleuren rood, groen, blauw en wit. De pixels zijn gemaakt van organisch materiaal. Door middel van een kleurenfilter wordt de kleur bepaald. De witte kleurenpixel zorgt voor de juiste lichtintensiteit waardoor je meer contrast krijgt. De pixels worden uitgeschakeld om zwart beeld weer te geven. Hierdoor is zwart ook echt zwart bij een OLED tv. Aangezien de kleurenpixels zelf licht geven, is achtergrond verlichting niet meer nodig. Hierdoor zijn deze televisies nog platter.

Voordelen van een OLED tv

Een OLED televisie heeft diverse voordelen. Hieronder vind je de voordelen op een rij. Meer weten over deze fantastische voordelen? Lees dan hieronder verder en overtuig jezelf van de kwaliteiten van de OLED tv.

 • Ultradunne tv
  De OLED tv kan ultradun zijn, omdat achtergrond verlichting niet meer nodig is. De pixels in het beeld geven zelf licht. Hierdoor kan de OLED televisie nog platter zijn dan televisies met andere beeldschermverlichting. 
 • Zwart is echt zwart
  De OLED tv werkt met kleurenpixels die zelf licht geven. Wanneer het beeld zwart moet zijn, worden alle pixels uitgeschakeld. Zo is zwart ook echt zwart op het beeldscherm.
 • Levensechte kleuren
  Alle pixels in een OLED televisie zijn opgebouwd uit 4 subpixels. Dit zijn 3 kleurenpixels in de kleuren rood, blauw en groen en een witte pixel. Door middel van een kleurfilter wordt de juiste kleur bepaald. De witte pixel zorgt voor extra contrast. Moet het beeld zwart zijn? Dan worden alle pixels uitgeschakeld. Kortom, met een OLED tv kijk je naar levensechte kleuren.
 • Hoog contrast
  Het contrast wordt geregeld door een van de 4 subpixels, de witte pixel. Deze pixel bepaalt de lichtintensiteit en dus zo het contrast tussen de verschillende kleuren op het scherm. 
 • Snelle reactietijd
  De OLED pixels schakelen binnen een milliseconde om. Je ziet hierdoor geen kleurstrepen achter een bewegend object op het scherm. Het nadeel van onscherpte door deze snelle reactietijd wordt opgevangen door het toevoegen van extra frames door de OLED tv. 
 • Grote kijkhoek
  Vanaf welke hoek je ook naar de televisie kijkt, de beeldkwaliteit is altijd hetzelfde. Dus ook al zit je schuin voor de tv, het beeld is even scherp. Dit betekent dus een grotere kijkhoek. Enorm handig voor de ruime woonkamer!
 • Energie zuinig
  Een ander groot voordeel van de OLED tv is dat deze energiezuinig is. Niet alle pixels worden continue gebruikt. Hierdoor verbruikt een OLED tv al snel zo'n 20 tot 40% minder energie dan een LED tv.

Bekijk hier alle OLED televisies

OLED vs. LED

De televisie is vaak toch een belangrijk onderdeel in het interieur van de woonkamer. Het design is daarom belangrijk. Door de beelschermtechnologie met pixels is het beeld ultradun. Daarnaast heeft de tv ook bijna geen rand meer. De OLED tv is ook verkrijgbaar als curved tv. Zo heb je een nog unieker design. De LED tv maakt gebruik van achtergrondverlichting. Hierdoor is dit type tv dikker. Daarnaast zijn de kleuren op een OLED tv veel natuurgetrouwder en is het contrast hoger. Ook de reactiesnelheid van het beeld is hoger bij de OLED tv en de televisie biedt een grotere kijkhoek. Daarnaast is de OLED tv ook nog eens energiezuiniger. 

Ben je op zoek naar een tv van een klein formaat, dan kun je helaas niet voor de OLED tv kiezen. De OLED tv is namelijk verkrijgbaar vanaf 55 inch. 

OLED tv's 55 inch | OLED tv's 65 inch | OLED tv's 77 - 97 inch

OLED, ideaal voor de filmfanaten & gamers

De OLED televisie is dé televisie voor filmfanaten en gamers. Door de speciale opbouw van pixels zijn de kleuren levensecht. Schaduw zul je ook echt waarnemen als schaduw en de kleuren komen natuurgetrouw over. Met de OLED tv verlies je geen enkel detail meer van een film of tijdens een game. De nieuwste modellen beeldschermen zijn allen voorzien van een 4K resolutie. 

Bekijk hier alle OLED televisies

Merken OLED tv's

LG was de eerste fabrikant die met de OLED tv op de markt kwam. In 2017 volgden Sony en Panasonic. Ook Philips maakt OLED tv's. Deze tv's zijn tevens voorzien van Ambilight, een nog groter voordeel voor de filmliefhebber. Met de Ambilight technologie wordt namelijk ook de ruimte rondom de tv verlicht. Zo krijg je een nog mooiere kijkervaring en kun je echt wegdromen in je filmwereld. Samsung produceert televisies met een vergelijkbare technologie, maar noemt deze QLED tv's.

Bekijk hier het aanbod OLED tv's per merk: LG OLED tv's | Philips OLED tv's | Sony OLED tv's 

Samsung zou naar verwachting de eerste QD-OLED-modellen presenteren op het CES 2022, dit bleef echter uit. Samsung brengt dit jaar nog modellen uit met het nieuwe paneel. QD-OLED maakt gebruikt van blauwe oleds in combinatie met quantum dots (groen en rood). Door deze techniek is er een nog groter kleurbereik haalbaar en wordt de helderheid vergroot. De oled-pixels hebben een geoptimaliseerde structuur die reflecties beperkt. Omdat de concurrent ook de term QD-OLED gebruikt, zal Samsung het Samsung OLED noemen. Samsung zet met deze nieuwe lijn een grote stap in OLED.

LG OLED tv's

LG was de eerste fabrikant met OLED televisies. Elk jaar worden deze televisies verder doorontwikkeld. Bekijk hier de nieuwste LG OLED televisies van 2022, lees meer over de laatste LG innovaties en bekijk de line-up.