Zadelkruk advies door El Vidas

Eettafel advies

Eten en heerlijk tafelen in stijl aan je nieuwe eettafel!

Bekijk alle eettafels

Een nieuwe eettafel nodig? Afhankelijk van jouw smaak, jouw interieur en je gezinssamenstelling kies jij je nieuwe tafel uit. El Vidas geeft jou advies, zodat jij de juiste eettafel in je woning krijgt!

De juiste eettafel kiezen

Bij het kiezen van een nieuwe eettafel, dien je rekening te houden met de volgende opties:

1. Formaat

Als eerste dien je het gewenste formaat van je eettafel te bepalen. De afmeting van de tafel kun je het beste bepalen aan de hand van het aantal personen in je gezin en de ruimte waarin de tafel geplaatst wordt.

Eetkamertafel hout met witte poten

Rechthoekige eettafel
Kies je voor een rechthoekige tafel dan dient deze voor 4 personen minimaal 1.30 meter lang te zijn en voor een tafel van 6 personen 1.80 meter lang. We gaan er hierbij vanuit dat iedereen aan de lange zijde van de tafel zit. De ‘kop’ van de tafel wordt dus niet meegeteld als zitplek. Bekijk de tabel hieronder om jouw minimale eettafel lengte te bepalen:

Aantal personen

Minimale lengte eettafel

2

0.70 meter

4

1.30 meter

6

1.80 meter

8

2.50 meter

10

3.10 meter

12

3.80 meter


Ronde eettafel
Kies je voor een ronde eettafel, dan moet je kijken naar de diameter. Hoe groter de diameter, hoe meer mensen rond de tafel kunnen zitten. Bekijk de tabel hieronder om jouw minimale diameter te bepalen:

Aantal personen

Minimale lengte eettafel

2

0.60 meter

3

0.80 meter

4

0.90 meter

5

1.10 meter

6

1.25 meter


Tip:
 
Bepaal de benodigde lengte van je eettafel aan de hand van het aantal personen.

2. Materiaal tafelblad

Eettafels kun je in vele soorten materiaal krijgen. Je kunt kiezen voor poten en het blad in hetzelfde materiaal, of voor een ander type tafelblad dan de poten. Mogelijkheden voor tafelbladen zijn bijvoorbeeld glas, MDF of een houten blad.

MDF wordt vaak gebruikt voor hoogglans meubels. Een houten tafelblad geeft een mooie warme uitstraling en is tegens heel robuust! Er zijn vele soorten hout, zo is teakhout iets stoerder en notenhout wat warmer. Een glazen tafel lijkt weer heel chique, maar is natuurlijk wel iets krasgevoeliger. 

Tip: Kies het materiaal van je tafelblad op basis van je interieur en jouw wensen.

3. Eettafelpoten

Net als bij eetkamerstoelen, dien je ook bij de eettafels te letten op de poten. De poten kunnen op de tafelhoeken zitten, maar ook in het midden van de tafel.

Meet altijd de ruimte tussen de poten op aan de lange zijde van de tafel. Zo weet je of er bijvoorbeeld 4 of 6 stoelen onder passen. Hiervoor moet je dus ook de zitbreedte van je eetkamerstoelen weten. 

Tip: Bereken de afstand tussen de eettafelpoten zodat de stoelen onder de tafel passen.

  • Eettafel warm hout met gesloten poten
  • Houten eettafel met poten op de hoek

4. Eetkamerstoelen

Heb je al eetkamerstoelen en zoek je enkel een nieuwe eettafel? Zorg dan dat je de afmetingen van je stoelen weet. Zo weet je precies hoe hoog je eettafel moet zijn, zodat de stoelen onder de tafel passen. En ook welke lengte je nodig hebt. Zo is een tafel van 1.80 meter voldoende voor 6 personen normaal gesproken. Maar heb je brede stoelen, dan kun je beter een tafel kiezen van 2 meter lang. 

Tip: Controleer of je eetkamerstoelen onder je nieuwe eettafel passen.

Jouw eettafel uitzoeken

Nu weet je waar je op moet letten bij het uitkiezen van jouw nieuwe eettafel. Bekijk hier het complete aanbod eettafels van El Vidas. Kom je er toch nog niet uit of heb je aanvullende vragen? Vraag gerust een van onze productspecialisten via de chatfunctie.