Zadelkruk advies door El Vidas

Zadelkrukken advies

Comfortabel zitten in een actieve en natuurlijke houding.

Bekijk alle zadelkrukken

Zoek je een mooie nieuwe zadelkruk? El Vidas geeft je advies, zodat jij de zadelkruk kiest die bij jouw wensen en situatie past. 

Waarom een zadelkruk? | De juiste zadelkruk kiezen | De juiste zithouding op een zadelkruk

Waarom een zadelkruk?

De zadelkruk is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de gebruiker in een actieve, natuurlijke houding zit. Dit komt doordat de zitting een ergonomische vorm heeft die zorgt dat de rug in de natuurlijke positie komt te staan. Het rechtop zitten bevorderd sterke buik- en rugspieren.

Door deze ergonomische eigenschap wordt de zadelkruk aanbevolen aan mensen met een zittend beroep. De kruk is daarom ideaal voor mensen die de hele dag achter de computer zitten. Maar ook voor kappers, tandartsen en schoonheidsspecialisten. De zadelkruk verlaagt de kans op rugklachten, door het stimuleren van de natuurlijke houding.

Thuis kan de zadelkruk ook prima gebruikt worden. Bijvoorbeeld achter de computer, aan de eettafel, of zelfs tijdens het koken en strijken!

Voordelen zadelkruk
De zadelkruk draagt bij aan een goede zithouding, wat de volgende voordelen geeft:

 • Stimuleert een actieve zithouding
 • Meer bewegingsvrijheid
 • Op een natuurlijke wijze rechtop zitten
 • Vitale organen worden niet samengedrukt

Daarnaast is de zadelkruk eenvoudig te bedienen en stimuleert hij om meer te variëren in de werkhouding.

Nadelen zadelkruk
Een zadelkruk is natuurlijk een ander zitmeubel dan een bureaustoel. Dit kan zeker wennen zijn. Nadelen van de zadelkruk zijn:

 • Je wordt sneller moe
 • De armen worden niet ondersteund
 • Je krijgt getrainde buik- en rugspieren
 • Niet elke kleding is geschikt voor op de zadelkruk (benen zijn gespreid)
 • Je moet ook investeren in een sta/zit tafel
 • Collega’s kunnen grappen maken over de ‘nieuwe’ stoel

De juiste zadelkruk kiezen

Hoe kies je nu de juiste zadelkruk? Waar moet je op letten en wat is belangrijk? Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kopen van een zadelkruk.

1 Vaste kruk of wieltjes
Bedenk waarvoor je de zadelkruk moet gebruiken. Blijf je op een plaats zitten, dan heb je in principe geen wieltjes nodig. Je kunt dan voor een vaste poot kiezen. Wil je jezelf en de kruk makkelijk kunnen verplaatsen, dan kun je beter kiezen voor een zadelkruk op wieltjes.

2 Afmeting voetkruis
Met voetkruis wordt de poot van de kruk bedoeld. Hoe breder deze is, hoe stabieler de kruk. Echter betekent een breder voetkruis ook dat de kruk verder van iets anders af moet staan. Dus verder van het aanrecht en verder van bijvoorbeeld een behandelstoel. In dit geval kun je dus beter kiezen voor een zadelkruk met een klein voetkruis.

Komt de zadelkruk op tapijt te staan, dan kun je beter voor een breed voetkruis kiezen. Hiermee kan de kruk minder snel kantelen wanneer de kruk achter het tapijt blijft haken met de wieltjes.

Een klein voetkruis heeft ongeveer een doorsnede van 46 cm en een groot voetkruis een doorsnede van zo’n 60 cm.

Bekijk hier alle zadelkrukken

De juiste zithouding op een zadelkruk

Bij een zadelkruk staan je benen in een hoek van ongeveer 140° ten opzichte van je bovenlichaam. Dit is dus anders dan bij een bureaustoel waar je benen in een hoek van 90° staan.

Op een zadelkruk heb je dus een andere zithouding dan op een ‘gewone’ stoel. Je zitting staat een stuk hoger dan bij een ‘gewone’ stoel. Dit betekent dus ook dat je werkplek eventueel hoger ingesteld moet worden.

Een goede zithouding draagt bij aan:

 • Goede bloedcirculatie in de benen
 • Goede heuppositie
 • Goede rug houding
 • Goede bloedcirculatie in het hoofd

Daarnaast is de zadelkruk goed voor de kniegewrichten en bij mannen goed voor de genitaliën.

Jouw zadelkruk uitzoeken

Nu weet je waar je op moet letten bij het uitkiezen van jouw zadelkruk. Bekijk hier het complete aanbod zadelkrukken van El Vidas. Kom je er toch nog niet uit of heb je aanvullende vragen? Vraag gerust een van onze productspecialisten via de chatfunctie.