Relaxfauteuil in woonkamer

Advies relaxfauteuils

Gezond en comfortabel zitten, mét opsta gemak!

Bekijk alle relaxfauteuils

Wil je optimaal zitcomfort? Kies dan voor een relaxfauteuil. Wil je meer weten over wat een relaxfauteuil is en welke functies deze kan hebben, zodat jij precies weet welke stoel bij jou past? Lees dan hieronder verder. 

Wat is een relaxfauteuil | Zitposities relaxfauteuil | De juiste zithouding

Wat is een relaxfauteuil?

Een relaxfauteuil is een breed begrip. Het is in principe een luxe stoel waar je lekker in kunt zitten. De relaxfauteuil heeft veelal extra functies die zorgen voor nog meer zitcomfort. Zo kun je bijvoorbeeld de rugleuning naar achteren doen, waardoor je in de ligstand zit. Een andere funtie die de stoel vaak heeft is het uitklappen van de stoel tot een relaxpositie waarbij de voeten omhoog gaan. Deze benaming wordt echter ook veel gebruikt voor de relaxfauteuil met sta op functie, ook wel de sta op stoel genoemd.

Zitposities van een relaxfauteuil

Afhankelijk van de fauteuil die je koopt, kan deze in verschillende standen gezet worden. Zo zorgt de fauteuil ervoor dat je altijd in de juiste houding zit en je lichaam optimaal kunt ontspannen. Afhankelijk van de functies, kan een relaxstoel de volgende zitposities hebben:

  • Zitpositie
  • Sta op positie
  • Relaxpositie
  • Rustpositie

Daarnaast hebben sommige relaxfauteuil ook een speciale massage stand. Zo kun je én comfortabel zitten én optimaal ontspannen. 

De zitpositie

De zitpositie is wanneer de fauteuil in zijn normale stand staat. De fauteuil wordt gebruikt om gewoon in te zitten. Een goede fauteuil zorgt voor een juiste ondersteuning van de bekken en de wervelkolom. Zo worden de benen ontlast en kun je in een echt ontspannen houding zitten.

  • Zwarte relaxfauteuil met massagestand

De sta op positie

Opstaan kan veel kracht kosten. Wanneer de relaxfauteuil een sta op functie heeft, vergemakkelijkt hij het opstaan zo. De fauteuil wordt in z'n geheel opgetild, waarbij de zitting langzaam naar voren wordt gekanteld. Zo kunnen de benen op de grond staan en worden de knieën niet naar voren gedrukt. De kans om uit balans te raken wordt zo sterk verminderd en het opstaan kost een stuk minder kracht. Veelal kan de sta op stoel ingesteld worden op verschillende manieren, zodat dit past bij jouw manier van opstaan!

De relaxpositie

Veel relaxfauteuils bieden ook een voetenbankstelling. Hiermee kun je de fauteuil in een ware relaxstand zetten. Dit is de ideale positie om in te ontspannen: de voeten zijn omhoog en de rugleuning staat licht naar achteren. Zo wordt de wervelkolom ontlast en kunnen de spieren, pezen en gewrichten ontspannen. Ook wordt in deze stand het lichaamsgewicht over een groter oppervlakte verdeeld. Hierdoor is er minder risico voor lokale druk. 

De rustpositie

Door de rugleuning volledig naar achteren te kantelen en de voetensteun omhoog te doen, komt de fauteuil in de volledige rustpositie. Ideaal voor een kort middagdutje. In deze positie wordt de wervelkolom minimaal belast en wordt het lichaamsgewicht optimaal verdeeld. De benen liggen net iets hoger dan het hart, wat de bloedsomloop ten goede komt. Zo kun je dus helemaal ontspannen en even wegdromen in je eigen stoel. 

De juiste zithouding

Verantwoord zitten is belangrijk. Veel klinische rugklachten ontstaan namelijk door een verkeerde zithouding. Voor een juiste zithouding moeten de volgende elementen juist ingesteld staan:

  • Zithoogte
  • Armleggerhoogte
  • Zitdiepte
  • Zithoek
  • Lendenondersteuning

Tijdens het zitten gaat het lichaam snel uit de natuurlijke positie (de S-vorm). De bekken worden vaak naar achteren gekanteld, waardoor de wervelkolom vooral onderin een bolle vorm aanneemd. Zo kan snel pijn in de onderrug ontstaan. Wanneer een zitpositie gedurende een lange tijd wordt aangehouden, kan overrekking van de tussenwervelschijf plaatsvinden, of hier kunnen kleine scheurtjes in ontstaan. Dit kan het begin zijn van een vaak gevreesde hernia. 

Daarom is het belangrijk om voor goede zitcomfort te kiezen. Vooral wanneer je een groot deel van de tijd zittend doorbrengt. Een relaxfauteuil is dan ideaal, omdat deze in verschillende posities gezet kan worden. Zo kan het lichaam ontlast worden en kun jij goed zitten. 

Bekijk hier alle relaxfauteuils