Eetkamerstoelen aan eettafel

Advies over eetkamerstoelen

Zo kies je de ideale eethoek!

Bekijk alle eetkamerstoelen

Zoek je een mooie nieuwe eetkamerstoelen? El Vidas geeft je advies, zodat jij de eetkamerstoelen kiest die bij jouw wensen en interieur passen.

De juiste eetkamerstoelen kiezen

Nieuwe eetkamerstoelen kiezen is niet zo eenvoudig. Er zijn diverse factoren waar je rekening mee moet houden. Het is natuurlijk belangrijk dat de nieuwe stoelen bij de rest van je interieur passen. Maar nog belangrijker is de zitcomfort. Met behulp van deze 6 tips weet jij zeker dat jij de juiste nieuwe eetkamerstoelen kiest!

1. Eetkamertafel

De eetkamertafel dien je als eerste in gedachte te houden. Belangrijk is om te kijken wat de afmetingen van je gekozen eettafel zijn. Hierbij kijk je zowel naar de hoogte als naar de lengte van het tafelblad. Dit is voornamelijk belangrijk wanneer je de eetkamerstoelen onder de tafel wilt kunnen schuiven. Zo kun je ook bepalen of je kiest voor bijvoorbeeld 4 of 6 eetkamerstoelen. Of misschien voor een combinatie met een bankje.

Eetkamerstoelen en bankje aan tafel wit en hout

Tip: let op de hoogte & breedte van de eetkamertafel bij het kiezen van je stoelen!

2. Zithoogte & -diepte

Een goede zithouding is belangrijk. Stoelen verschillen in hoogte. Het is dus belangrijk om te kijken naar de gewenste zithoogte voor jou en jouw gezin.

De juiste zithouding stel je vast door met je rug tegen de rugleuning aan te gaan zitten. Het zitvlak van de stoel moet zich dan bij je knieholte bevinden en je benen moeten in een hoek van 90º. Ook kun je je huidige stoelen testen en opmeten en kijken wat je daaraan zou willen veranderen. Soms zijn enkele centimeters verschil al voldoende.

Op deze manier kun je de juiste zithoogte en zitdiepte van je eetkamerstoelen bepalen.

Tip: let op de zithoogte & zitdiepte van de eetkamertafel bij het kiezen van je stoelen!

3. Rugleuning

Eetkamerstoelen zie je in vele afmetingen en formaten. Waar je vroeger eigenlijk bij iedereen de hoge rugleuning aan de eetkamertafel zag staan, zie je nu vaker lagere modellen terugkomen. Bedenk zelf goed waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Tip: maak een afweging voor en hoge of normale rugleuning.

4. Armleuning

Een eetkamerstoel kan soms zowel met als zonder armleuning gekocht worden. Of je kiest voor luxe eetkamerstoelen die als het ware fauteuils zijn. Dit type stoel heeft altijd een armleuning.
Kies je voor een eetkamerstoel mét armleuning, bereken dan goed de hoogte van de stoel wanneer je deze onder de eetkamertafel wilt plaatsen. Een veel gekozen model is de kuipstoel. Deze stoel heeft de armleuning geïntegreerd met de rugleuning als één geheel. 

Tip: let bij een eetkamerstoel met armleuning goed op de hoogte, zodat deze nog onder de tafel past

Witte kuipstoelen met houten poot

5. Stoelpoten

Bij het kiezen van nieuwe eetkamerstoelen is het ook goed om een afweging te maken voor het type stoelpoten wat je wenst. Er zijn verschillende soorten poten, elk met andere voordelen. Zo kun je kiezen voor stoelen met wieltjes. Het voordeel van deze stoelen is dat ze makkelijk verplaatsbaar zijn en je ze ook (al zittend) makkelijk onder de tafel kunt schuiven. Kies je voor eetkamerstoelen zonder wieltjes, dan heb je ook verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor de stevige stoel met vier losse poten.

Een andere optie is een eetkamerstoel met sledepoten. Sledepoten zijn stoelen waarbij de poten onderaan aan elkaar verbonden zijn. Vaak heeft dit type stoel maar 2 poten van de zitting naar beneden. Bij een stoel met sledepoten veert de zitting wat mee wanneer je gaat zitten.

Tip: bedenk wel type stoelpoot jij wenst qua zitcomfort.

6. Materiaal

Afhankelijk van de samenstelling van je gezin en de ruimte waarin de eetkamerstoelen geplaatst worden, kies je het materiaal. Elk materiaal heeft z’n eigen voor- en nadelen. Een kunststof stoel is makkelijk en snel schoon te maken en dus ideaal voor een gezin met kinderen. Echter kan een kunststof stoel ook sneller wat zweten en zit het minder fijn met blote benen. Een andere optie is een stoel bekleed met stof of leer. Hierbij is leer weer eenvoudiger schoon te maken dan stof. Leer kan echter weer koud aanvoelen.

Welk materiaal je ook kiest, het is goed om naar de voor- en nadelen hiervan te kijken. En natuurlijk moet het type materiaal ook bij de rest van je interieur passen!

Tip: bepaal het materiaal op basis van je interieur en je gezinssamenstelling

Jouw eetkamerstoelen uitzoeken

Nu weet je waar je op moet letten bij het uitkiezen van jouw nieuwe eetkamerstoelen. Bekijk hier het complete aanbod eetkamerstoelen van El Vidas. Kom je er toch nog niet uit of heb je aanvullende vragen? Vraag gerust een van onze productspecialisten via de chatfunctie.

Bekijk alle eetkamerstoelen